Головна » 2016 » Червень » 20 » Чи є з лісу вихід? Ситація на Старосамбірщині в лісогосподарській галузі (Йосип Маланяк)
11:19
Чи є з лісу вихід? Ситація на Старосамбірщині в лісогосподарській галузі (Йосип Маланяк)

Кожен рік-рік лісів. Конкурсна робота: Чи є з лісу вихід? Ситація на Старосамбірщині в лісогосподарській галузі (Йосип Маланяк)

Про тему незаконної та навіть варварської вирубки лісів не писав хіба лінивий. Та велика кількість публікацій, які з’явились в пресі та в соцмережах, перетворилася в балаканину. Спробую розвіяти міф про цю «Велику боротьбу». Головним та незаперечним фактом є те, що жителі лісистої гірської території Львівщини заробляють на лісі, в лісі та біля лісу. Проте, як і в піднятому бурштиновому питанні, організатори цього злочину заробляють багато, посередники, інакше кажучи, власники пилорам, менше, а звичайні селяни - копійки. Але саме ті копійки в сьогоденні дозволяють горянам виживати, бо інших доходів в них попросту не існує. Тому, вся ця метушня пов’язана із заміною посередників й організаторів «лісового промислу», найбільш вразливо проглядається у Старосамбірському районі.

     Отже, детально розглянемо ситуацію що склалась. На Підкарпатті тему боротьби з незаконними рубками лісів приватизувала собі, партія «Воля». Не вдаючись в детальне вивчення цієї політсили, а лише аналізуючи їхні публікації та заклики до громадськості в соцмережах, можна прийти до висновку, що це лише набування додаткового рейтингу та політичних бонусів. Зокрема, в їхньому списку чимало людей пов’язаних з підприємцями власниками пилорам. Однак, рейди, що проводили «люди волі», жодним чином не торкалися своїх, оминали тих, хто лояльний, або чемно сплачує данину. Аферисти-активісти витрачають чимало пального на далекі виїзди по окраїнах району, при чому не бачать, або не мають вказівки бачити в себе під боком серйозні зловживання. Тепер по порядку.

       Зокрема, в Хирові знову запрацювала пилорама регіонала Титуха, в Лопушниці – в поті чола вже не перший рік трудиться Калюжний, у с. Стар’ява – Панько та Ярошко, с. Терло – Драган (БПП), Коршак, Нанівський (члени партії Воля), Кречківський (КУН, митник), Лисак, Гамера, с. Максимівка – Плетеня (член партії Воля), с. Росохи – Созанський (член партії Воля), Кречківський, Середницький (митник), вчасно "спригнув" з теми голова фракції "Громадянська позиціїя" Роман Батючок.

     Зрозуміло, що всіх перелічити надто складно, тим більше, що власники пилорам змінюються, як шкарпетки. Я перелічив в основному тих, до яких з перевірками та з телебаченням, чомусь ніхто не їздить, а фото їхніх порушень, чомусь ніхто в соцмережі не публікує.

 Звісно, що активісти таких дрібниць не бачать. А чому?
         Досі невідома доля тисяч кубометрів сосни в Дністрику. А чого варті громадські обговорення, що проводять активісти, витісняючи одних лісорубів та віддаючи лісосіки іншим, бо такі дії, ймовірно, волонтерськими назвати важко.

       Напевне, варто наголосити, що головою комісії, що мала б вирішити долю Галсільлісу є керівник Старосамбірської райорганізації "Волі" Микола Кулик.

     Також, малоймовірно, що партійці «Народного контролю», які тужаться, зможуть вирішити цю проблему, бо неможливо боротись самим з собою. Маючи депутатом Панька Віталія, сина одного з найвпливовіших пилорамщиків, Михайла Панька, відомого серед людей, як «Генерал», Фактично людини, від якої залежить існування осередку партії "Воля" в Старосамбірському районі, а можливо і не тільки. Маючи напрацьовані багаторічні зв’язки у всіх правлячих та контролюючих органах, «Генерал» володіє найсвіжішою інформацією про перевірки, рубки, лісників і т. д. Генерал-молодший старається не підвести свого батька. Тому плідно трудиться в районній раді. Тільки чомусь згадується передвиборча реклама, як активісти «Народного Контролю» зупиняють лісовоз і товчуть кулаками по капоті.

         Неймовірно разючою є пасивна позиція НРУ, бо перебуваючи в керівництві Старосамбірщини не одне десятиліття, ця політсила завжди мала рецепт ефективного управління в лосогосподарській галузі. Так, близько десятка років управляв «Галсільлісом» рухівець Степан Куць. До цієї ж політсили, також належить підприємець, що працює в цій галузі, Тарас Войт, теперішній депутат, працівник «Галсільлісу», Ігор Лазірко. Не секретом є й те, що до лісопильних об’єктів в Ріп’янській сільській раді має відношення чоловік голови Старосамбірської райради Тетяни Терлецької, колишній міліціонер, депутат Старосамбірської міської ради від Української республіканської партії Левка Лукяненка Юрій Терлецький.

       Звичайно неостанню роль в розвитку лісопереробної галузі відігравав екс-депутат Львівської облради Юрій Войтів, з подачі якого започаткувало свою роботу лісопильне підприємство КарпатиВуд, (засновником якого є громадянин Чехії), розміщене в Торчиновичах.

     Складною для розуміння ситуації є позиція Самопомочі. Маючи заступника голови райради, Миколу Мартича, в минулому підприємця, керівника цеху по обробці деревини. До слова додам, що в тій же Ясениці Замковій не простоює пилорама рідного брата , що мав тісні стосунки з лісогосподарськими підприємствами району, організація несподівано розпочала також боротьбу за збереження лісів. З коридорів влади кажуть, що це не позиція місцевої організації. А наказ обласної. А, як відомо, з виконанням наказів в нас завжди проблеми....

      Цікаво, що в 2014 році в Ясеницезамківській сільраді, будучи в 2013 році головою Старосамбірської РДА, Володимир Цегенько створив підприємство “Новий Тартак” . Співзасновником “Нового тарку” є такий собі Буняк Василь, який заснував ЛЬВІВГАЛІНЖИНІРИНГ.

    Родом з одного села голова обласної організації партії "Воля" Василь Курій та теперішній заступник голови райради Микола Мартич, брат якого, Юрій Мартич і понині є власником пилорами.

     З такою владою у районі ми ніколи не вийдемо з лісу. Нещодавній приїзд міністра екології Остапа Семерака на Прикарпаття, наразі, особливих наслідків для захисту лісу не дав, за винятком проанонсованого звільнення головного чиновника з екології.

 P.S.
Ми писали про борги районного "Галсільлісу", тепер слово за обласним департаментом екології, адже ці 7 млн.грн., це борги паперові, тобто документальні, а реальні, у лісі, мабуть сягають у рази більше. У Старосамбірський ліс повинна втрутитись держава і можливо, навіть позбавити винних лісокористування.

Автор: Йосип Маланяк
Джерело: prpravda.in.ua,

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 573 | Додав: admin | Теги: пилорами, ліс, гори | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]