Головна » 2013 » Лютий » 8 » Цьогоріч Самбір до дня Святого Валентина випустить поштову марку, а наступного, можливо, зведуть пам’ятник
12:42
Цьогоріч Самбір до дня Святого Валентина випустить поштову марку, а наступного, можливо, зведуть пам’ятник

Новинкою цьогорічного святкування Дня Святого Валентина в Самборі стане те, що до 14 лютого організатори заходу, а ці обов'язки взяла на себе влада, випустять і презентують спеціальну пам'ятну туристичну марку. На ній буде зображено греко-католицьку церкву Різдва Пресвятої Богородиці та тетрапод зі скляним саркофагом, в якому зберігаються нетлінні мощі покровителя закоханих - Святого Валентина.

ЗА СЛОВАМИ заступника міського голови Юрія Леськіва, у програмі святкувань будуть й інші цікаві заходи. Зокрема, молебень у церкві Різдва Пресвятої Богородиці та спільна молитва до Св. Валентина та Чудотворної ікони Богородиці Самбірської.

Святкування дня закоханих продовжиться і в залі органної та камерної музики - тут буде концерт романтичної музики, а на площі Ринок - театралізоване дійство, фаєр-шоу. Учасники свята матимуть можливість посмакувати гарячим шоколадом та запустити у вечірнє небо ліхтарики у вигляді серця - валентинок. А ще у нас гостюватиме відома естрадна співачка Ірина Федишин, пише ЗІК.

Варто ще раз розповісти про те, чому Самбір у день закоханих стає місцем паломництва. Саме у той день скляний саркофаг з мощами святого Валентина переносять з бічного престолу церкви Різдва Пресвятої Богородиці на центральний тетрапод до почитання. В цей час усі охочі можуть прикластися, доторкнутися до реліквії, попросити помочі чи заступництва. Через скляну труну видно череп, декілька кісток та капсулу з рідиною (очевидно, мощі мироточили і миро зібрали в капсулу).

Мощі святого Валентина перебувають у Самборі з 13 травня 1779 року. Про це записано в книзі "Княжий город Самбір", яку опрацював Франс Рабій, що тривалий час був парохом і деканом Самбірським на початку 20 століття. Ці мощі, як пише автор, викопані на кладовищі святої Прісцили в Римі, де Святий був священиком і близько 270 року загинув мученицькою смертю через те, що таємно вінчав молоді пари. У Римі в архівах Папського інституту знайдено скупий запис про те, що священномученик Валентин є покровителем Перемишльсько-Самбірської Єпархії.

Помолитися біля мощей святого Валентина приїжджають з далекого та ближнього закордоння і є свідчення того, що ця молитва допомагала знаходити людям своє кохання чи повертати мир і злагоду у родини, що були на межі розпаду... Фахівці з туризму твердять, що якби будь-яке місто за кордоном мало мощі Святого Валентина, то давно перетворилося б у туристичну Мекку. У нас, на жаль, галузь туризму ще не настільки розвинена, як десь інакше, хоча перший крок до цього в Самборі зробили торік - створили туристично-інформаційний центр. Можуть долучитися до доброї справи гарною ідеєю і журналісти "Високозамківської Самбірщини". В Самборі центральну алею, що веде до кінотеатру "Кобзар", певне, небезпідставно називають "Алеєю кохання". Тут щовечора сидять закохані. Так ось, ідея у тому, щоб поруч з алеєю встановити пам'ятник Святому Валентину. Ми не скульптори і не художники, але наша уява малює щось на зразок постаті доброго монаха, який стоїть поруч з лавочкою для двох закоханих. Мабуть, посидіти молодій парі чи нареченим в обіймах Святого Валентина буде дуже символічно. Хоча, звичайно, міркувань з приводу того, як мав би виглядати пам'ятник може, бути значно більше. Цією ідеєю ми поділилися з одним самбірським підприємцем, який щиро хоче бачити наше місто туристично привабливим. Він сказав, що готовий автору такого пам'ятника, якщо, звичайно, ідея приживеться, вручити цінний приз, наприклад, телевізор.


Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 800 | Додав: admin | Теги: День Святого Валентина, Високий замок самбірщина, новини, поштова марка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]