Головна » 2013 » Лютий » 12 » Грошей для виконання нікчемного "мовного" закону немає – відповів Апарат ВРУ Ірині Фаріон
14:03
Грошей для виконання нікчемного "мовного" закону немає – відповів Апарат ВРУ Ірині Фаріон
Верховна Рада України

Сенсаційну відповідь від керівника Апарату Верховної Ради України В.Зайчука одержала голова підкомітету з вищої освіти Комітету з питань науки і освіти ВРУ Ірина Фаріон: "Законом України "Про Держаний бюджет України на 2013 рік" коштів для реалізації Апаратом Верховної Ради України положень Закону України "Про засади державної мовної політики" не передбачено".

Нагадаю: в своєму зверненні, зареєстрованому 31 січня ц.р., народний депутат від ВО "Свобода" порушила питання брутального ігнорування вимог статті 10 Конституції України під час засідань "освітнього" комітету депутатами-комуністами. Свою позицію Ірина Фаріон обґрунтувала відомим рішенням Конституційного Суду України № 10-рп/99 від 14.12.1999 року (справа про застосування української мови), яким офіційно витлумачено положення статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України.

У цьому офіційному документі визначено, що "українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п'ята статті 10 Конституції України)".

Замість того, щоби забезпечити виконання Конституції України в стінах найвищого законодавчого органу України, зокрема переклад виступів, запитань, реплік комуністів О.Зубчевського й А.Дорохова українською мовою під час засідань комітету, В.Зайчук вдався до сумнівних аргументів, чому неможливо виконати законну вимогу Ірини Фаріон: "Реалізація Вашої пропозиції потребує збільшення кількості працівників Апарату парламенту, які здійснюватимуть переклад виступів на засіданнях комітетів Верховної Ради України, що у свою чергу потребуватиме перегляду кошторису витрат та збільшення фінансування парламенту".

До речі, на нараді Комітету з питань науки і освіти 6 лютого ц.р. його голова Л.Гриневич розпорядилася забезпечити переклад, що було зроблено силами співробітників комітету – без "перегляду кошторису" і "збільшення кількості працівників".

Показово, що керівник Апарату ВРУ В.Зайчук у своїй відповіді жодним словом не згадав Конституцію України, до норм якої апелювала Ірина Фаріон, а покликався на юридично нікчемний закон "Про засади державної мовної політики", про який вона в своєму зверненні не згадувала. Здається, В.Зайчук недочуває. Як у тому українському анекдоті: "Слава Йсу! – Ага-ага, чоботи мащу…"

Категорія: Мова | Переглядів: 729 | Додав: admin | Теги: новини, комуністи, Во Свобода, цікаве, Ірина Фаріон, ВРУ, комітет, українська мова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]