Головна » 2013 » Лютий » 19 » Ярослав Кравченко клопоче про безперебійне забезпечення водою Хирова
15:05
Ярослав Кравченко клопоче про безперебійне забезпечення водою Хирова

19 лютого 2013 року на сесії Львівської обласної ради депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ярослав Кравченко звернувся до голови Львівської облдержадміністрації щодо необхідності реконструкції та введення в дію водогону в місті Хирові Старосамбірського району. На думку депутата, відновлення старої системи водопостачання дасть велику економію електроенергії, адже вода зі згаданих джерел повинна надходити до містечка самопливом.

Як зазначив Ярослав Кравченко, у Хирові Старосамбірського району склалася критична ситуація з водопостачанням і водовідведенням у місті. Річка Стрвяж поділяє Хирів на дві частини: правобережну і лівобережну. Правобережна частина в основному є колишнім військовим містечком і постачається водою з єдиної свердловини. Нині водогін, що йде до верхнього водозабірника, зламався, тому воду подають завдяки інтенсивному помпуванню, що зумовлює великі витрати електроенергії.

"Як стверджують мешканці Хирова, з 1886 по 1939 рік в місті діяла гімназія-конвікт, – йдеться у зверненні. – Заклад забезпечувався водою із джерел, розташованих на відстані 2 км. від Хирова (територія Великосушицької сільради Старосамбірського району). Звідти вода підземними трубами надходила в гімназію-конвікт самопливом. З 1939 року в установі розмістили військову частину. Тоді ж із військових міркувань цю систему водопостачання було виведено з експлуатації. Натомість військові спорудили низку водяних свердловин на березі річки Стривігор.

2003 року 80-й аеромобільний полк був виведений з Хирова. Зі свердловин, які були на березі ріки, зараз функціонує лише одна, решта виведені з ладу внаслідок повеней.

У зв'язку з цим гостро постає питання введення в експлуатацію джерел, які раніше забезпечували водою гімназію-конвікт. Розрахунки обґрунтування видобутку підземних вод із джерела № 1 на території Великосушицької сільради свідчать, що водозабір навіть з одного джерела забезпечить у потребі водою колишнє військове містечко. Крім того, на дослідженій ділянці розташовані ще чотири каптовані джерела на відстані 13-50 м від джерела № 1".

Депутат вважає, що відновлення старої системи водопостачання дасть велику економію електроенергії, адже вода зі згаданих джерел повинна надходити до містечка самопливом. Важливим є і той факт, що якість води із джерел є високою й відповідає вимогам Державних санітарних правил і норм "Вода питна". Свободівець просить виконавчу владу розглянути пропозиції мешканців Хирова щодо введення в експлуатацію старої системи водопостачання та вжити усіх заходів щодо якісного й безперебійного забезпечення міста водою.

Прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 1055 | Додав: admin | Теги: м. Хирів, водопостачання, Во Свобода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]