Головна » 2012 » Серпень » 9 » Олег Панькевич звернеться до Конституційного суду щодо закону "Про засади державної мовної політики"
15:02
Олег Панькевич звернеться до Конституційного суду щодо закону "Про засади державної мовної політики"
Конституційний суд України

Голова Львівської обласної ради свободівець Олег Панькевич готує позов до Конституційного суду про визнання неконституційним Закону України "Про засади державної мовної політики". Про це він заявив, коментуючи підписання Президентом Віктором Януковичем антиукраїнського закону.

"Я звернуся до Конституційного суду, щойно закон набуде чинності, як це передбачено рішенням позачергової сесії Львівської обласної ради, – зазначив Олег Панькевич. – Цілком очевидно, що цей документ ухвалено з порушенням Конституції та законів України, і Президент мав усі підстави його ветувати. Проте він не зробив цього, а отже взяв на себе відповідальність за зневагу до Конституції і законів, а також засвідчив, що безпосередньо причетний до цього "проекту". За таких обставин справедливою реакцією громадян є непокора чинній владі та її так званим "законам". Я закликаю громадськість не визнавати документ "Про засади державної мовної політики" як антиконституційний і такий, що руйнує засади державності, зневажає право нації на самовизначення.

Уся громада має готуватися до всеукраїнської національної мобілізації, адже за цим порушенням законів і прав громадян можуть бути наступні, ще більш цинічні. Єдине, чого боїться будь-який режим, – це народний гнів і активний спротив. Ми маємо бути готові до цього щодня і особливо під час парламентських виборів, які намагатимуться сфальсифікувати".

Олег Панькевич також закликав усю громаду приєднатися до Маршу захисту українців, який відбудеться 24 серпня у Львові і пройде від обласної ради до пам'ятника Степанові Бандері.

Голова Львівської обласної ради також повідомив, що 10 серпня відбудеться засідання Асоціації місцевих рад "Ради Львівщини", на якому Олег Панькевич закличе голів місцевих рад подавати позови до Конституційного суду щодо визнання "мовного" закону антиконституційним.

Нагадаємо, що 2 серпня на позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати доручили голові обласної ради Олегові Панькевичу звернутися від Львівської обласної ради до Вищого адміністративного суду з позовом до Верховної Ради про визнання дій Верховної Ради щодо підготовки і ухвалення нею Закону "Про засади державної мовної політики" протиправними і вчиненими з порушенням Конституції та Закону "Про Регламент Верховної Ради України".

Також обласна рада звертається до Генеральної прокуратури, Служби безпеки із заявою про наявність у діях Верховної Ради та її посадових осіб при підготовці та ухваленні Закону України "Про засади державної мовної політики" ознак злочину, передбаченого частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу України, що кваліфікується, як "умисні дії, вчинені організованою групою осіб і спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, а також пряме чи непряме обмеження прав громадян за мовними ознаками".

У разі підписання президентом Закону "Про засади державної мовної політики" та набуття його чинності невідкладно звернутися в установленому порядку до Конституційного суду України про визнання неконституційним Закону України "Про засади державної мовної політики". Депутати також звернуться до Верховної Ради з вимогою відновити графу "національність" у паспорті та свідоцтві про народження громадян України.

Прес-служба ВО "Свобода"
Категорія: Мова | Переглядів: 631 | Додав: admin | Теги: Хирів, сколе, Панькевич, позов, турка, Во Свобода, старява, мовний закон, Старий самбір, Терло | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]