Головна » 2013 » Січень » 21 » Рух "Не будь байдужим" інформує про... "заборону" української мови в ресторані "Танукі"
16:30
Рух "Не будь байдужим" інформує про... "заборону" української мови в ресторані "Танукі"
В святковій метушні загубив був повідомлення, яке прийшло ще наприкінці минулого року...

"Ресторан "Танукі", розташований на Золотоустівській, 44 у Києві, посилив дискримінацію україномовних відвідувачів. Тепер не дивуйтеся, якщо апетит Вам зіпсують відсутні меню, заплакані офіціантки, брутальні охоронці та навіть наряди міліції.

Руху "Не будь байдужим!" повідомили про інцидент між персоналом закладу та Ладою Рослицькою, доктором історичних наук, канадійкою українського походження та... завсідницею цього ресторану. "Коли ми з другом, фотографом Віктором Глазком, попросили офіціантку розмовляти з нами українською (ми погано знаємо російську), вона спочатку перейшла на нашу мову, а потім розповіла, що власник "Танукі" – москвич, тому вимагає від персоналу спілкуватися "язиком, а не мовою". Потім дівчина заплакала і пішла геть, тому нам відрядили іншу офіціантку. Ця друга панянка на свій страх і ризик теж спілкувалася з нами українською, але невдовзі її перервав охоронець. Він погрожував їй штрафом і казав, що ми їй заважаємо працювати і що йому самому "удобно" розмовляти тільки російською". Також цей сек'юриті наголосив: те, що клієнти платять, серед іншого, за дружню атмосферу, його не цікавить. Пізніше інший "наглядач", адміністратор Олександр, звинуватив клієнтів у расизмі... Інцидент закінчився приїздом наряду міліції, який викликала постраждала. Пані Рослицька поінформувала також, що вона вже три роки поспіль відвідує "Танукі". Раніше обмежувалася делікатним проханням принести меню українською, на що чула: "Воно у принципі є, але далеко в підвалі", тому, мовляв, по нього ніхто з персоналу не побіжить. "Ось така моя толерантність призвела до відвертого плювання в очі україномовним", – підсумувала Лада Рослицька і... припинила відвідувати "Танукі". Як наслідок, усі її друзі також віддають перевагу іншим закладам громадського харчування.

Коментар Юрія Фартушного, юриста Руху "Не будь байдужим!": "Поведінка персоналу носить дискримінаційний характер. Дискрімінація неприпустима, серед іншого, за мовною ознакою. Та більше – згідно з Кримінальним Кодексом таке діяння підпадає під ознаки злочину, що передбачено статтею 161 ККУ: "...умисні дії, спрямовані на розпалювання національної... ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, ... а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками... етнічного та соціального походження, за мовними або іншими ознаками". Тому логічним було б звернутися до правоохоронних органів".

Коментар Оксани Левкової, директорки Руху "Не будь байдужим!": "Прикро, але згаданий випадок – уже -надцятий у низці тих порушень, які вже три роки поспіль фіксує наша громадська організація. Тут є два аспекти: іміджевий і політичний. Будь-який піар-менеджер здивується: як ресторан, що всіляко зі шкури лізе, аби подобатися відвідувачам, може так цілеспрямовано відтинати велику частину цільової аудиторії? Адже на сайті закладу (російськомовному, інших версій нема!) знаходимо таке: рекламісти надягають широкополі капелюхи збирачів рису, "єноти та ведмедики Танукі" тішать маленьких клієнтів веселими акціями та подарунками... І ширший, політичний бік справи. На жаль, тепер, коли російськомовні громадяни (в цьому випадку – обслуговуючий персонал) знають про існування т.зв. мовного закону Ківалова-Колесніченка, який є наскрізно українофобським, вони своїми діями давнє українське правило: "Клієнт завжди має рацію. Лише якщо він – російськомовний". Раніше ми боролися з цим адміністративними методами: "руками" управлінь у справах захисту прав споживачів стягували штрафи з таких кафе-барів-ресторанів. А тепер, відколи ВРУ законодавчо закатала в асфальт україномовних громадян, доводиться всього лише соромити заклади за нетолерантність".

Довідка про моніторинг кафе-барів-ресторанів, що його проводить Рух "Не будь байдужим!"

"НББ" є ініціатором та організатором загальноукраїнського моніторингу закладів громадського харчування, який активісти проводять від початку 2010 р до сьогодні. Юрист "НББ" Юрій Фартушний розробив відповідну методику, що передбачає перевірку меню, фіскальних чеків, вивісок та мовлення персоналу, після чого активісти залишають записи у Книзі скарг та пропозицій та скаржаться в управління у справах захисту справ споживачів. "Небайдужими" також засновано щорічну антипремію "Гнилий кабак", суть якої полягає у врученні найбільш затятим порушникам мовного законодавства України тухлого кабачка, перев'язаного урочистою стрічкою. Переможцями 2010 та 2011 років стали мережі "Шоколадниця" та "Kofein" відповідно. Загалом волонтери "Не будь байдужим!" здійснили перевірку понад 400 закладів України.

Додаток

Всеукраїнський громадський рух "Не будь байдужим!" ("НББ") – єдина в Україні організація громадянського суспільства, яка системно працює для знищення совковості та шароварщини на рівні як окремого українця, так і цілої нації. За 7 років Рух зібрав спільноту небайдужих професіоналів, які під гаслом "Ні – Малоросії! Зробимо країну Україною!" провели понад 200 яскравих акцій в усіх областях України та Криму. Це проекти: мовно-літературні – "Куди подівся Дон Хозе?", "Укрмова – суперкльова!"; мовно-музично-інтерактивні – "Зроби подарунок Україні! Переходь на українську!", "Українською – прикольніше!"; клубно-музичний – "Ремікс 482"; історичний – "Мазепа. Made in Ukraine". Останніх три роки найбільш успішним є проект з моніторингу кафе-барів-ресторанів на предмет дотримання мовного законодавства. "НББ" не є політичною структурою, нікого не рекламує, не був і не буде пов'язаний із жодними політичними силами. Активістами об'єднання є найвідоміші в Україні музиканти, письменники, спортсмени, дизайнери: Фоззі та Фагот (гурт "Танок на Майдані Конго"), Вадим Красноокий (гурт "Mad Heads"), Фома (гурт "Мандри"), Олександр Ярмола (гурт "Гайдамаки"); Лариса Денисенко, Ірен Роздобудько, Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Сергій Жадан, Тарас Прохасько; Василь Вірастюк; Оксана Караванська. Вони ставлять на меті подолати стереотипи щодо колгоспності української мови, маргінальності української історії та неповноцінності української культури, що з ними тривалий час жили українці.

Прес-служба Руху "Не будь байдужим!"
Категорія: Мова | Переглядів: 855 | Додав: admin | Теги: дивитись онлайн, українська мова, українофобія, м. Київ, новини, цікаве, закон колісниченка ківалова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]