Головна » 2012 » Грудень » 7 » У Торчиновичах освятили два пам'ятні хрести загиблим воякам УПА
13:36
У Торчиновичах освятили два пам'ятні хрести загиблим воякам УПА

У селі Торчиновичі Старосамбірського району на Львівщині урочисто відкрили й освятили два пам'ятні хрести. Один хрест постав на місці мученицької смерті невідомого повстанця, якого спалили енкаведисти, інший – на місці загибелі повстанців Івана Цегиньки і його дружини Петрунелі.

За душі загиблих вояків УПА парохи місцевих церков відслужили окремі панахиди, в яких, зокрема, взяв участь депутат Львівської обласної ради свободівець Ярослав Мудрий.

Звертаючись до учасників заходу, Ярослав Мудрий сказав: "Сьогодні нас у єдину громаду зібрали ці пам'ятники, які нагадуватимуть нам про боротьбу та самопожертву наших краян. Ми повинні приводити до них своїх дітей, щоби наступні покоління українців знали історичну правду про нескорених борців за незалежність України і щоби більше ніщо не роз'єднувало українців".

На місці криївки онук загиблих повстанців Івана та Петрунелі Цегиньків Володимир планує спорудити криївку-музей.

Пам'ятні хрести в селі Торчиновичі встановлено в рамках Програми Львівської обласної ради зі вшанування місць загибелі та поховань борців за незалежність України.

Довідка: Іван Цегинька народився 1908 року. В роки визвольної боротьби перебував у лавах УПА, був вояком місцевого повстанського куща. Дружину Івана Петрунелю Цегиньку (з дому Жидик) енкаведисти збиралися виселити, відтак вона віддала двох своїх дітей до родичів чоловіка в село Тершів, а сама переховувалася в Торчиновичах. Але в селі було небезпечно, і подружжя Цегиньків облаштувало для себе тимчасову криївку в яру, неподалік річки Стрв'яж. Петрунеля, незважаючи на те, що була на останньому місяці вагітності, навідувалася до чоловіка ночами, приносила йому їжу. Влітку 1947 року Петрунелю в лісі запримітили запроданці й зателефонували до Старого Самбора. Опергрупа енкаведистів невдовзі оточила криївку. На попереджувальний постріл Петрунеля вийшла з криївки, сподіваючись зберегти життя собі й ненародженій дитині. Однак її зустріла автоматна черга. Іван Цегинька не вийшов – сам покінчив із життям.

Тіла подружжя енкаведисти привезли до Торчиновичів. Односельці зауважили, що в мертвої Петрунелі заворушився живіт – дитина подавала ознаки життя. Проте ненароджене життя обірвав один із енкаведистів, наступивши чоботом на живіт. Тіла мучеників відвезли до Старого Самбора. Де їх поховали – невідомо.

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 662 | Додав: admin | Теги: цікаве, Во Свобода, упа, п’ятник, Львів, с. Торчиновичі, новини, львівська обласна рада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]