« 1 2 3 4 5 6 7 ... 19 20 »

У спортзалі Хирівської школи-інтернату пройшов перший турнір з міні-футболу, присвячений пам'яті Героя України, Героя Небесної Сотні, уродженця Старого Самбора Богдана Сольчаника.

У турнірі, який організували Зіновій і Степан Сольчаники, батько і брат Героя, та тренер відділення футболу Старосамбірської ДЮСШ Іван Лужецький, взяло участь 8 команд району з числа футболістів,2002-2003 р.н. В групі А мірялися силами діти зі Стрілок, Нижанкович, Добромиль-1, Хирів-2, в групі Б змагалися Старий Самбір, Хирів-1, Добромиль-2 і Верхній Лужок. У матчі за третє місце зустрілися дві хирівські команди.Перемогу з рахунком 2:1 святкували учні школи-інтернату. За перше місце боролися Стрілки і Старий Самбір. Райцентр переміг з мінімальним відривом -3:2.

Зіновій Сольчаник вручив переможцям турніру Кубок, а всіх учасників змагання нагородили дипломами, грамотами та статуетками за відмінну гру. Крім того, в якості подарунка переможцям пообіц ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 670 | Додав: admin | Дата: 20.03.2015 | Коментарі (0)

Народні депутати ухвалили Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ГУАМ, парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором.

"За" проголосував 271 народний депутат.

Народний депутат Верховної ради України від 125 округу Андрій Лопушанський не голосував за цю постанову.

Результати голосування http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=487

"Верховна Рада визнає Російську Федерацію державою-агресором та закликає міжнародних партнерів України не допустити безкарності винних за злочини проти людяності вчинені від початку  російської агресії проти України", - наголошується в заяві.

ВР просить також " ... Читати далі »

Переглядів: 570 | Додав: admin | Дата: 27.01.2015 | Коментарі (1)

Сенсація останніх днів - народний депутат України Андрій Лопушанський, якого люди обирали з наших теренів, починаючи від Самбора і закінчуючи Сколівським районом, подав до Печерського районного суду Києва заяву до НАК "Нафтогаз України" про поновлення його на посаді заступника цього відомства.

 

Таке сенсаційне для горян повідомлення оприлюднив у Facebook. І помістив копію відповідного документа, яким третьою стороною у трудовому спорі долучається Кабінет Міністрів. Засідання має відбутися уже 24 лютого, а повістка для Кабміну, датована 25 листопада минулого року, гласить, що урядовців долучають як третю сторону. Упродовж останніх дев'яти років Андрій Лопушанський був першим заступником голови правління НАК "Нафтогаз України". Торік у червні Арсеній Яценюк звільнив його з посади "у зв'язку з неявкою на роботу протягом більш як чотирьох місяців поспіль"...

Нам важко пояснити, ч ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 663 | Додав: admin | Дата: 27.01.2015 | Коментарі (0)

З самого ранку голова Старосамбірської РДА Мирон Пацай пообіцяв репортерам цікавий день у його районі. Можна сказати, сенсаційний. Ну, сенсація у нашому розумінні і розумінні Мирона Дмитровича можуть різнитися. Проте, ми опинилися у режимі абсолютної секретності: куди і чого їдемо, журналісти не знали.

 

Це уже при перших зупинках дізналися, про що мова. Мова про те, щоб перевірити роботу закладів медицини, культури, освіти.  Одне слово, хто і як ходить на роботу. Треба сказати, концепція облав полягає у тому, що люди в селах отримують загалом непогані зарплати, однак не відпрацьовують. До певної міри, Мирон Дмитрович має рацію. Мусимо віддати йому належне, бо інший у такій ситуації давно опустив би руки. Нагадаємо, голова РДА як свободівець написав заяву про добровільне складання повноважень, позаяк його політична сила не пройшла до парламенту. Відповідне розпорядження президента може з’явитися з дня на день. Але пан Пацай і собі спокою не дає, і інш ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 625 | Додав: admin | Дата: 22.12.2014 | Коментарі (0)

Кожного разу, як тільки через Самбір везли когось із Героїв Небесної Сотні чи АТО, неодмінно був на Площі Пам’яті - то вже якийсь своєрідний ритуал, точніше навіть, необхідність зустріти домовину з незнайомим мені молодим чоловіком, який загинув за те, щоб у нас не було лихоліття. І щоразу переконую себе у тому, що на похороні ти журналіст, який має збирати матеріал і бути холоднокровним, але не виходить. Людське бере гору…

Каюся, що Героя з Хирова Володимира Сачека не зустрічав. Було надто пізно - глуха ніч, а вранці - до роботи. Каюся, бо пошкодував свій сон, хоча хлопці на сході того сну й не мають… Це уже потім нам розповіли ті, які були на Площі Пам’яті - людей зібралося більше сотні - масово прийшли педагоги і юні пластуни зі своїми лампадками, були представники влади і священики... Акурат у той час, коли ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 763 | Додав: admin | Дата: 22.12.2014 | Коментарі (0)

Чому народні депутати-свободівці за неї не голосували

Державна влада має боронити інтереси українців усіх соціальних прошарків, а не виключно олігархів. Інакше навіщо українцям така держава? Це базовий принцип державної політики націоналізму. Саме тому народні депутати-свободівці не підтримали програму діяльності нового уряду Арсенія Яценюка.

Урядова програма, затверджена коаліцією, не залишає сумніву щодо того, чиї інтереси новий уряд захищатиме передусім. Це будуть інтереси панівної в Україні касти олігархів ‒ мізерної кількості людей, які в результаті постсовєтської грабіжницької приватизації здобули монопольний вплив на економічні активи, політичні рішення та засоби масової інформації в країні. Завдяки такій монополії олігархи роками отримують мільярдні надприбутки, тим часом Україна залишається однією з на ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 648 | Додав: admin | Дата: 15.12.2014 | Коментарі (0)

Ірина ФаріонУ чужому краю
Не шукайте, не питайте
Того, що немає
І на небі, а не тілько
На чужому полі.
В своїй хаті своя й правда,
І сила, і воля
.

Тарас Шевченко

Не повстала країна, коли їй плюнули у душу, ухваливши путінський закон "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року № 5029–VI. Тому 30 листопада 2013 року януковичівські колонізатори били вже по головах. Після цього повстали – і знову згасли, не показавши високої національної самосвідомости оборонити основну духовну опору та ідентичність – МОВУ, бо знову проголосували за тих, яким ця мова деінде – і вони, староновообранці, потребують "спеціяльного" статус ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 737 | Додав: admin | Дата: 30.11.2014 | Коментарі (0)

Особливістю повстанської армії було існування в УПА власної системи нагород. Як засоби відзначування повстанців нагороди були запроваджені в армії на початку 1944 року. 

В УПА в 1944 було введено спеціальні нагороди: Золотий Хрест Бойової заслуги - 1 і 2 ступенів, Срібний Хрест Бойової заслуги - 1 і 2 ступенів, Бронзовий Хрест бойової заслуги, відзначення в наказі Крайового військового штабу, похвала в наказі військової округи та вирізнення в наказі відділу. Членів теренової мережі ОУН, політвиховників, членів СБ та цивільних осіб нагороджували Золотим Хрестом заслуги, Срібним Хрестом заслуги, Бронзовим Хрестом заслуги.

За поранення в бою нагороджували Срібною Зіркою, а за п'ять поранень - Золотою Зіркою. Нагороджені відзнаками отримували звання “лицар” - напр., “Лицар Золотого Хреста Бойової заслуги”. Нажал ... Читати далі »

Категорія: Історія бойківського краю | Переглядів: 1121 | Додав: admin | Дата: 28.11.2014 | Коментарі (1)

Коли минулого разу депутати Старосамбірської райради збиралися в сесійній залі, то серед прийнятих рішень ухвалили програму соціальної підтримки сімей учасників АТО. Тоді обранці погодилися виплатити по 50 тисяч гривень рідним загиблих і по 10 тисяч - пораненим.

оли приймали це рішення, одразу ж обумовили: просять Бога, щоби ніхто з наших більше не постраждав, бо грошей на допомоги в бюджеті більше не мають. Але в час недавньої сесії до цього питання повернулися знову.

Між депутатами промайнула думка внести зміни до програми та виділити допомогу й іншим воякам, зокрема учасникам добровольчих батальйонів. Але Семен Цебак, депутат і керівник управління соцзахисту, звернувся до колег з пропозицією не чіпати тему змін у програмі, бо грошей на виплату допомог і так нема, а приймати рішення лише на папері і розуміти, що виконати його нема можливості, - обдурювання і себе, і жителів району. Підтримав пропозицію пана Цебака і голова РДА Мирон Пацай, який, зокрема, нагадав де ... Читати далі »

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 614 | Додав: admin | Дата: 06.11.2014 | Коментарі (0)

У день подальшого розпалу війни і виборчо-парламентської контрреволюції маємо пам'ятну дату: 28 жовтня 1989 року Верховна Рада УРСР затвердила Закон про державний статус української мови. Якою ж була політична дорога нашої мови за ці 25 років? Це тема монографічного соціолінгвістичного дослідження. Зауважу лише на дневі поточному, з огляду на те, які політичні сили домінуватимуть у парламенті.

1. Блок ПП, себто президент Петро Порошенко. Цей чоловік ще після Помаранчевої революції прославився тим, що пропонував у вишах запровадити окремі російськомовні групи. Я тоді називала це радянським постсиндромом помаранчевої команди. Тепер у його виконанні – це не синдром, а глибока колоніяльна хвороба, виявлена у таких кричущих антиукраїнськомовних випадах:

а) вперше в новітній історії під час інавгураційної промови у Верховній Раді перейшов на мову окупації (зважте, що це під час війни з одвічним московським ворогом, на території якого значна частина його ... Читати далі »

Категорія: Мова | Переглядів: 975 | Додав: admin | Дата: 29.10.2014 | Коментарі (0)