Головна » 2011 » Листопад » 11 » Кому у Львові аеропорт імені Бандери вухо ріже або Чим "просто господарник" відрізняється від "просто Марії"
20:18
Кому у Львові аеропорт імені Бандери вухо ріже або Чим "просто господарник" відрізняється від "просто Марії"
Андрій Садовий

4 листопада затятий парламентський україноненависник комуніст Євген Царьков подав президентові Януковичу запит "Щодо недопущення назви Львівського аеропорту іменем Степана Бандери, особи, яка під час Великої Вітчизняної війни співпрацювала з фашистським Абвером та воювала проти Радянської Армії – визволительниці".

І що ви думаєте, запит махрового сталініста, який, до слова, днями назвав деяких парламентських опозиціонерів "бандерівською собачатиною" – у Верховній Раді України підтримали аж 237 (!) нардепів.

Окрім регіоналів, а також парламентських представників найдревнішої професії – комуністів і литвинівців – під дудку Царькова затанцювали чотири "тушки" з "Нашої України", а зокрема Оксана Білозір та глава нібито "прогресивної" "Європейської партії" Микола Катеринчук (як то кажуть – не вір назві – перевіряй на дії!) Підтримали Царькова також 11 "тушок" з Блоку Юлії Тимошенко і левова частка членства парламентської групи "Реформи заради майбутнього" – отого скопища "тушок".

Прикметно, що підтримав антиукраїнські марення Царькова – проголосував "за" – і "великий галицький господарник" Петро Писарчук – голова Львівської облорганізації Партії регіонів і власник знаменитого ринку "Південний". Той самий Писарчук, який недавно "замутив" у підконтрольних ЗМІ масштабну кампанію з очорнення "Свободи". Холуйське голосування Писарчука, який, як львів'янин, вже напевне знає, що Бандера ніякий не "фашист", а народний герой,– вкотре засвідчує: регіонал – він, як то кажуть, і в Африці регіонал. Але в чому ж полягає вся пікантність "непохитної" позиції львівського лідера ПР? А в тому, що як добре пам'ятають львів'яни, ще геть недавно Петро Писарчук починав свою виборчу кампанію на мера Львова з пафосного покладання квітів до монумента… тому ж таки Бандері! Таку неймовірну гнучкість хребта галицький хрунь, позичивши у Сірка очі, зазвичай пояснює невигадливо. Мовляв, я в політику не втручаюся, "просто працюю для людей". "Просто господарник" – в розумінні пристосуванців має уособлювати майже те саме, що героїня знаменитого бразильського серіалу "Просто Марія" – себто саму невинність. Як би не так – казочка для наївних. Бо коли Партія регіонів наказує – усі ці синьо-білі "господарники" і "захисники людей" слухняно лізуть в антиукраїнське багно, і голосують так, як їм малюють зверху. А багатозначний епітет "просто господарник" – це лише прикриття для тих, хто шукає теплого місця при владі і при тому завзято тужиться зберегти "морду лиця" в очах людей.

Нагадаємо, що фракція ВО "Свобода" у Львівській міські раді на сесії 20 жовтня виступила з вимогою назвати новозбудований аеропорт у Львові іменем Степана Бандери. Таке звернення озвучив депутат-свободівець Василь ГОРОН. Він повідомив, що це світова практика, адже є аеропорт Шарля де Голя, Кеннеді, Ататюрка, навіть Чінгіз-Хана в Улан-Баторі. А у Ізраїлі головний міжнародний аеропорт названо іменем Бен-Гуріона – одного з лідерів сіоністського руху та творців держави Ізраїль, під керівництвом якого, між іншим, відбулося вигнання палестинських арабів на чужину... "Ми, депутати від фракції ВО "Свобода", керуючись волею громадян, вимагаємо присвоїти міському летовищу ім'я провідника українського народу Степана Бандери", – сказав Василь Горон.

Отут-то до боротьби проти імені Степана Бандери долучився інший галицький "великий господарник" – міський голова Львова Андрій Садовий. Чудово усвідомлюючи, що ім'я Бандери страшенно дратує вельможне синьо-біле начальство і покровителів – Андрій Садовий для початку акуратно, як вугор із намулу, – вислизнув з небезпечної для себе теми. Він оповів, що, мовляв, було дуже багато пропозицій щодо назв: і іменем Пінзеля, і Франка. І що він звернувся до держави з пропозицією назвати аеропорт іменем короля Данила Галицького.

Звісно, вибирати між Франком, Данилом Галицьким та Степаном Бандерою – це для українця все рівно, що для батька вибирати поміж своїми синами (на це, вочевидь, і надіявся Садовий, коли пропонував Короля Данила – аби лишень подалі від небезпечного Бандери). Одначе ж постать народного героя Степана Бандери – значно ближча теперішньому поколінню у часовому вимірі, вона для нього більш знайома і більш "жива", до того ж, ідеї і помисли Бандери як ніколи назрілі сьогодні.

Далі – більше. Садовий не був би Садовий, якби не вмів прослизнути у вушко голки. Аби не втрапити в халепу, міський голова Львова навіть завбачливо не скликає позачергову сесію міськради – у розпал підготовки до зими, замість розв'язувати найактуальніші проблеми міста, – мер... втікає на два дні за кордон у відпустку. Але і це ще не все. На якомусь сайті "раптом" відбувається нікому не відоме голосування стосовно того, як саме має бути названо Львівський аеропорт. Ймовірно, це голосування відбувається власне з ініціативи Садового, але як кажуть: не впіймали – не злодій. Але 7 листопада Садовий, попередньо запросивши до Львова регіонала-покровителя Бориса Колєснікова, оголошує, що запропонував уряду назвати аеропорт іменем Данила власне через те, що, мовляв, так висловилися львів'яни. Запитаєте – а де саме вони отак висловилися? А, як виявляється, власне в отому опитуванні на Інтернет-сайті. Щонайменше дивно опиратися на Інтернет-опитування, про яке 99 відсотків львів'ян, очевидно, – узагалі не знали. Це ж не місцевий референдум. І навіть – не соціологічне дослідження, виконане фахівцями. Про несерйозність опитування, яке нібито вирішально вплинуло на мислі Садового, свідчить хоча би той факт, що четверте місце у рейтингу назв Львівського летовища у ньому посів… лівійський диктатор Каддафі, а п'яте – співець садомазохізму Захер Мазох.

Одне слово, від такої "винахідливості" Андрія Садового міг би здивовано роззявити рота і заздрісно почухати потилицю навіть одіозний українофоб Дмитро Табачник. Він, як відомо, також спеціалізується на вмінні маніпулювати опитуваннями. Пригадуєте, як свого часу, також від страху перед Бандерою, під час  відомого телешоу "Великі українці" Табачник фальсифікував голосування, у якому перемагав Бандера? І так само – на користь іншого славного князя. Табачнік тоді, виголошуючи тост на фуршеті після фіналу "Великих Українців", навіть вихвалявся, як "трахнул Бандеру… Ярославом Мудрим" - про це писали ЗМІ. Садовий фактично повторив такий же "фінт вухами" – щоправда ще й вишукано прикрився при тому сумнівним Інтернет-опитуванням.

Але повернімося до хронології подій. Того ж 7 листопада Колєсніков на підконтрольному Садовому львівському телеканалі розповідає, що він – не проти Короля Данила. Отак, об'єднавши зусилля з Колєсніковим, хитрий Садовий, навіть не запитавши дозволу у львівської громади, – зробив чергову спробу обійти ім'я Степана Бандери слизькими стежками.

Поки верстався номер.

Стало відомо, що 9 листопада вийшло розпорядження Кабміну, у якому з подачі, звісно, Колєснікова Львівський аеропорт хутко назвали іменем Данила Галицького. Змова за спинами львів'ян відбулася. Садовий, який був її головним натхненником та диригентом, може відкорковувати шампанське. Аби випити його разом із Табачніком.

І біда, звісно, зовсім не в тому, що Львівське летовище отримало ім'я славного короля Данила. Зрештою, ми ж то розуміємо, що промосковський режим радше би тріснув, ніж згодився з іменем ненависного йому Бандери. Ганьба у тому, що тепер уся Україна і світ будуть думати, ніби львівська громада сама покірно відцуралася Бандери. І що правляча Партія регіонів, під керівництвом "мудрого" Януковича, начебто "взяла до уваги побажання трудящих" Львова…

Галина Чорна
Газета ВО "Свобода"
Переглядів: 688 | Додав: admin | Теги: Степан Бандера, Село росохи, Львів, Аеропорт Львів, свобода, Росохи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 admin  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]