Ірина Фаріон

Член Фракції "Свободи" у парламенті 48-річна Ірина Фаріон повідомила, що три опозиційні політичні сили — "Свобода", УДАР і Батьківщина, які зареєстрували альтернативний до закону Ківалова-Колесніченка мовний законопроект авторства Сергія Головатого і Оксани Сироїд, сумніваютсья, що проголосувати за нього зможе чинний склад парламенту.

- Це унікальна пам'ятка, яка поєднує в собі три речі — мовне адміністрування, мовне стандартування і мовне функціонування. Цей закон пройшов комітетські слухання в комітеті з питань культури. Комітет проголосував, ми маємо більшість, очолює цей комітет В'ячеслав Кириленко. Звісно, за цей законопроект не проголосує Партія регіонів. Це означає, що в опозиції немає більшості, щоб проголосувати цей закон.

Однак "Свобода" сподівається, що в разі розпуску парламенту опозиція зможе під час перевиборів отримати більшість у Верховній раді і провести свій мовний закон.

- Хто сказав, що ми створили ту пам'ятку, яку має приймати Верховна Рада цього скликання? Ми готові до перевиборів будь-коли, хоч сьогодні, - зазначила депутат. Але я спостерігаю цікаву тенденцію у Верховній раді.. Запропоновані пропозиції на захист української мови в таких середовищах, від яких годі цього було б чекати. Є навіть законопроект із середовища Балоги, який також зобов'язує державного службовця говорити винятково державною мовою. А це свідчить про серйозні тенденції в суспільстві. Зараз парламент перебуває на стадії такого антагонізму, який я розглядаю винятково в якісній площині. Пішла лава на лаву. Ми не будемо з ними  миритися і домовлятися з ними не будемо.

Водночас, Ірина Фаріон не має побоювань, що під час можливих перевиборів її політичну силу можуть "не пропустити" до парламенту:

- Ну звідки ви знаєте, як проголосують за "Свободу"?  "3 відсотки не подолають, Не подолають три відсотки... не пропустять їх". Чому ми не віримо? Чому ми не живимо один одного певністю, зухвальством, поступом, польотом? Чому ми весь час малюємо собі і своїй нації негативні сценарії? Це хвороба якась? Ми носимо наше майбутнє у свому способі мислення. Іван Франко казав, що роздерті сумнівами і знесилені журбою нічого не творять. Бійтеся песимістів, атеїстів і пофігістів. Женіть їх.

Gazeta.ua