Головна » 2013 » Серпень » 12 » Школа іконопису знову працює
20:02
Школа іконопису знову працює

12 cерпня у селі Лаврів Старосамбірського району на Львівщині - монастирі святого Онуфрія, що заснований у XIII столітті, відкрилась Літня іконописна школа.

"Літня іконописна школа діє уже чотири роки поспіль. Вона має три курси різного рівня.

Цьогоріч до занять в Літній іконописній школі зголосилися близько 40 хлопців та дівчат із Львівщини та інших регіонів України.

За час перебування у школі учні ознайомлять з технологією іконописання, історією створення ікон в українській та візантійській традиції. Учасники школи створюватимуть власні ікони. Особливістю навчання у літній школі є монаший спосіб життя учнів: окрім навчання, вони братимуть участь у богослужіннях і реколекціях; після вечірньої молитви учні дотримуватимуться священного мовчання, яке триває аж до ранку наступного дня.

Навчання проводять випускники Львівської національної академії мистецтв, які також викладають у Дрогобичі на факультеті церковного мистецтва. Духівником та реколектантом школи є о. Тарас Рисей із Самбора".

Програма навчання інтенсивна: за два тижні кожен учень встигає написати дві ікони: одну залишає у монастирі для музею іконописної школи, іншу забирає собі. Малють ікони на дошках за стародавньою технологією, яка сягає VII-VIII століття, - фарбами на жовтковій темпері. На першому курсі учні копіюють давні святині, що збереглися до наших часів".

За словами о. Михайла, з огляду на особливості навчання у літній іконописній школі, її учнями є не лише мешканці Львівщини та Західної України, а й жителі Сходу України, зокрема, Донеччини. Навчалися мистецтву створювати ікони й іноземці - поляки, казахи.

"Цього року більшість учнів - зі Львова та області, є учні з Донецької та Івано-Франківської областей, Волині".

Після трьох курсів навчання учням видають сертифікат, а це дає їм змогу проводити заняття з іконопису у недільних школах тощо. А ще отримані знання дають вищі шанси вступити на відповідні факультети вишів.

Категорія: Новини старосамбірщини | Переглядів: 731 | Додав: admin | Теги: хідожники, Старий самбір, Діти, лаврів, монастир, іконопис | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]